Cobra


Mallikuva © Heather Moreton

Perustiedot

Virallinen nimi Cobra Rekisterinumero VH-
Rotu Arabialainen täysiverinen PKK id PKK2727
Säkäkorkeus 153cm Kasvattaja Eric Blackwood, USA
Syntymäaika, ikä 15.11.2017, 5v Omistaja Possiikeri (VRL-07313), Papercut Arabians
Sukupuoli Ori Taso, painotus HeA, re 80cm, yleispainote

Luonne

Cobra on suurieleinen, energinen ja komea hevonen, jonka kanssa ei voi jäädä epäselväksi, että kyseessä on ori. Cobra on nimittäin kova poika tammojen perään ja käyttääkin suurimman osan ajastaan esiintymällä lähettyvillä oleville tammoille. Ori on kuumahko ja hieman hankala käsitellä, mutta se osaa käyttäytyä asiallisesti kunhan arvoasteikko on selvillä ja se tietää, että sen käsittelijä on sen yläpuolella. Uusia ihmisiä ori saattaa aluksi testata kovastikin ja sen kanssa on syytä olla tarkkana ja varovaisena. Mikään ilkeä hevonen ei kuitenkaan ole kyseessä, vaikkei ori olekaan ihan jokaiselle sopiva ja lasten ratsu.

Hoitaessa ori nauttii etenkin kumisualla harjaamisesta. Kavioita nostettaessa se saattaa testata, onko ihminen tosissaan, mutta kun sen ei anna pelleillä, se osaa kantaa oman painonsa ihan kunnialla. Satuloidessa ori pullistelee, mutta kun sitä on hetken kävelyttänyt satuloinnin jälkeen, saa satulavyön kiristettyä helposti. Taluttaessa pitää pitää huolta siitä, ettei ori pääse etuilemaan tai kukkoilemaan. Jos sille antaa vähän löyhää väärällä hetkellä ja se pääsee käyttäytymään epäasiallisesti, ei siitä käytöksestä tule loppua aivan hetkessä. Jos alusta asti on selvillä, miten hihnan päässä toimitaan, on koko homma huomattavasti mukavampaa ja helpompaa.

Ratsuna Cobra on taitava, mutta kuumenee helposti. Se myös testaa uutta ratsastajaa pukittelemalla ja temppuilemalla, mutta jos ratsastaja vain pystyy pysymään selässä napakasti ja ottamaan orin hallintaansa, loppuu pelleilykin lyhyeen. Helposta ratsusta ei kuitenkaan ole kyse, vaan Cobran selässä saa oikeasti tehdä töitä. Se ei anna juuri mitään ilmaiseksi ja on melkeen sanomatta selvää, että ratsastaja kilpee hiestä ratsastuksen jälkeen aivan yhtä paljon, kuin hevonenkin. Orilta kuitenkin löytyy kapasiteettia vaikka mihin ja se ihan oikeasti osaa asiat jos ratsastaja vain tietää mitä ja miten pyytää. Etenkin kouluratsuna Cobra on näyttävä ja herkkä, mutta taitaa se myös esteratsastuksen salat.

Muiden hevosten kanssa Cobra tulee toimeen ihan kohtuullisen hyvin, etenkin jos sen tarhakaverina on rauhallinen ruuna taikka ori, jonka kanssa sen ei tarvitse kilpailla lauman herruudesta. Tammojen kanssa Cobra käyttäytyy tietenkin hormonihöyryissään sen mukaisesti, mutta osaa esimerkiksi kunnioittaa tamman omaa tilaa ja ei käy liian kuumana sellaisen tamman kimppuun, joka ei ole otollisessa vaiheesssa kimaa. Jalostushevosena Cobra on hyvä, sillä se osaa käyttäytyä tammojen kanssa asiallisesti ja hoitaa hommansa hyvin ilman ihmisen turhaa avustusta.

Sukutaulu

i. Thueban evm
ox, prn, 154cm
ii. Tamsah evm
ox, m, 155cm
iii. Tanin evm
ox, prn, 147cm
iie. Tayir evm
ox, trn, 150cm
ie. Alsawad evm
ox, m, 149cm
iei. Ahmar al Taj evm
ox, trt, 153cm
iee. Bilut al Taj evm
ox, prn, 150cm
e. Zahra evm
ox, prn, 153cm
ei. Batal evm
ox, prt, 154cm
eii. Ubdi al Sayyd evm
ox, trt, 155cm
eie. Malika evm
ox, prn, 152cm
ee. Zanabaq evm
ox, prnkm, 153cm
eei. Harir evm
ox, rnkm, 155cm
eee. Sayida evm
ox, prtkm, 148cm

Sukuselvitys

© Ireth

i. Thueban oli aikanaan varsin tunnettu näky hevosnäyttelyissä Yhdysvaltojen länsiosissa. Se oli kiiltäväkarvainen punaruunikko, joka ravasi kevyellä, ilmavalla askeleella, eikä takuulla jäänyt keneltäkään huomaamatta. Korkeutta orilla oli 154 senttimetriä, mutta se näytti monesti paljon isommalta. Luonteeltaan se oli herkkä, reaktiivinen ja loputtoman energinen, aina valmiina esiintymään. Thueban oli myös ratsukoulutettu nuorempana, mutta ei se juuri perusasioita enempää osannut. Omistajansa mukaan se oli aivan liian kaunis sopiakseen ratsukäyttöön. Loistavan näyttelymenestyksensä, erinomaisen rakenteen ja kohtalaisen hyvän luonteen ansiosta Thueban oli myös suosittu jalostusori lähes koko maassa. Sitä käytettiin arabijalostuksen lisäksi paljon national show horse -jalostuksessa, sillä sen huomattiin jättävän varsin karismaattisia varsoja. Ori lopetettiin 23-vuotiaana sen kaaduttua tarhassa pahasti ja satuttaessaan kummatkin takajalkansa.

ii. Tamsah syntyi Kanadassa, mutta tuotiin jo nuorena Yhdysvaltoihin. Siitä suunniteltiin matkaratsua, mutta hyvin pian huomattiin sillä olevan lahjoja saddleseat-luokkiin. Koulutuksen myötä musta ori nähtiinkin English-luokissa ja erittäin usein myös palkinnoilla. 155-senttinen arabialainen esiintyi tenhoavasti: se liikkui lennokkaasti, kuunteli ratsastajaa herkeämättä ja oli vieläpä äärimmäisen komea. Ei olekaan ihme, että se menestyi myös näyttelyissä erinomaisesti, saaden vankan ihailijakunnan. Jälkikasvua Tamsahille siunaantui varsin paljon ja se periyttikin korrektia rakennetta. Osa sen varsoista on kilpaillut myös saddleseatissa, mutta mitään supertähtiä Tamsah ei jättänyt. Ori kuoli yllättäen 19-vuotiaana sydänkohtauksen seurauksena.

ie. Alsawad oli kotoisin Espanjasta ja se edusti puhdasta SSA-linjaa. Se toimi nuorena muutaman vuoden siitostammana, mutta 9-vuotiaana se myytiin Yhdysvaltoihin. Muutaman kerran tammaa näytettiin näyttelykehissä keskinkertaisella menestyksellä, mutta sukunsa puolesta musta 149-senttinen tamma oli erittäin arvokas omistajalleen. Luonteeltaan Alsawad oli rauhallinen ja kiltti, eikä se laumassa oikein saanut pidettyä puoliaan, mutta emänä se oli ilmiömäinen. Tammalle käytettiin jonkin verran varsin luonteikkaita oreja, mutta varsoista tuli silti erittäin järkeviä. Osa Alsawadin jälkikasvusta on menestynyt upeasti näyttelykehissä, mutta kummoisia ratsuja niistä ei ole tullut. Sirorakenteinen tamma lopetettiin 24-vuotiaana yleiskunnon heikentymisen vuoksi.

e. Zahra oli 153-senttinen punaruunikko arabialainen, joka syntyi tunnettuun arabisiittolaan. Siitä kasvoi kaunisliikkeinen ja hyvärakenteinen näyttelyhevonen, joka menestyi hyvin tasaisesti kaikissa näyttelyissä, joihin se vietiin. Muutaman kerran sillä startattiin myös saddleseat-luokissa, mutta ratsastajan jännityksen vuoksi tamma ei pystynyt näyttämään parastaan. Zahran kasvattaja päätti kuitenkin pienentää toimintaa tamman ollessa 11-vuotias ja se myytiin Eric Blackwoodille, jonka kanssa ruunikko niitti mainetta ja kunniaa näyttelyiden lisäksi helpoissa kouluratsastusluokissa. Luonnetta Zahralla oli varsin paljon, se ei tosiaankaan päästänyt käsittelijöitään ikinä helpolla. Luottamuksen kehityttyä siitä kuitenkin paljastui mitä miellyttävin ystävä. Zahra varsoi yhteensä viisi kertaa, ollen joka kerta hyvä emä ja periyttäen erinomaista rakennettaan. Valitettavasti se kuoli viimeisen synnytyksen aikana ilmenneiden komplikaatioiden aikaansaannoksena 18-vuotiaana.

ei. Batal edusti puolalaista verilinjaa, vaikka se itse syntyikin Yhdysvalloissa. Hieman raskaalla rakenteella ja vaatimattomalla esiintymishalulla varustettu punaraudikko toimikin lähinnä yleisratsuna koulu- ja esteratsastuksessa omistajansa lasten kanssa. Näyttelyissä se ei juuri menestynyt, vaikka orin muu suku onkin rakenteensa ansiosta pärjännyt hienosti. Batalin paras puoli oli kuitenkin sen tasainen, järkevä ja älykäs luonne. Kuka tahansa pärjäsi sen kanssa! Vaikka se oli 154-senttinen, ei ollut mitään ongelmaa laittaa pientä lasta sen kyytiin. Jalostusorina se ei ollut suosittu, eikä Batalilla olekaan kuin neljä jälkeläistä. Ori lopetettiin 27-vuotiaana pahan kuumetaudin jälkitautien takia.

ee. Zanabaq oli korkeudeltaan 153 cm ja väriltään punaruunikonkimo. Tamma tuli tunnetusta egyptinarabilinjasta, jonka yksilöt ovat olleet aina tunnettuja näyttelymenestyksestään. Zanabaq ei ollut poikkeus; sen menestystarina alkoi jo varsaluokissa, sillä se voitti joka kerta. Myöhemmin tammaa nähtiin näyttelyissä ympäri Yhdysvaltoja ja harvoin se hävisi kenellekään. Hyvän rakenteen lisäksi Zanabaq oli luonteeltaan aivan ihastuttava. Se oli rohkea, kuuliainen ja aina valmis esittelemään upeita liikkeitään. Kotitallilla se sai viettää vapaata elämää isolla laitumella. Näyttelykehät jätettyään se varsoi kolme kertaa, kaikki kaunisrakenteisia tammoja. Zanabaq löydettiin laitumelta kuolleena 24-vuotiaana.

Jälkeläiset

Periyttää energistä ja eloisaa luonnetta ja tummanpunaista väriä.

00.00.2000 - t./o./r. Varsan nimi - e./i. Isän/Emän nimi - Omistaja

00.00.2000 - t./o./r. Nimi - e./i. Nimi - Omistaja

Kilpailumenestys

PKK
15.04.2018 Saariston hevosopisto PKK 6. Muut hevos- & ponioriit LKV, BIS 1 & KTK-sert
01.04.2018 Kruunuhaka 1. Hevosoriit, käsinpiirretyt LKV, BIS 1 & KTK-sert
22.04.2018 Zen PKK 1. Arabianhevosorit EO-sert
00.00.2000 Järjestäjä ALAISUUS luokka. taso sija/00


16.09.2018 - Estevalmennus - Svea Rönnblad - 269 sanaa

Häikäisevän kaunis arabialaisori ravasi kevyin askelin pitkin maneesia. Ratsastaja vaikutti keskittyneeltä ja ilme oli tuima. Hihkaisin parivaljakolle tervehdyksen ovensuusta ja ratsastajan suu kääntyi leveään hymyyn. Esittelin itseni ja kyselin muutaman kysymyksen päivän ja lämmittelyn kulusta. Kehotin tekemään vielä muutamat siirtymät ja temmon vaihtelut, jotta Cobra pysyisi hyvin kuulolla myös myöhemmissä tehtävissä. Ori näytti keveyteensä nähden raskaalta ratsastaa.

Muutaman hyvän laukkapätkän jälkeen ohjasin parin verryttelysarjalle. Puomeja ja ristikoita vilisevä sarja sai ensimmäisellä kerralla Cobran pasmat aivan sekaisin ja ori pyyhälsi esteistä käytännössä läpi, ennen kuin loikkasi pois koko sarjalta. Pudotimme muutaman esteenkin puomeiksi ja otimme homman molempiin suuntiin parikin kertaa. Kun Cobra hieman rauhoittui, aloimme nostella esteitä takaisin ylös. Cobran kanssa sai kyllä tehdä töitä - oli kuin tarkoituksella ori olisi heittäytynyt vaikeaksi ja pistänyt ratsastajansa koville.

Hikikarpalot helmeilivät pian molempien otsalla, kun verryttelysarja oli saatu hyväksytysti ja huolella läpi. Annoin parin ottaa kevyemmän tauon väliin, samalla kun valmistelin uuden jumppasarjan, joka tarjoaisi niin haasteita ratsastajalle, kuin hevoselle. Nopeatempoinen ja ajatusta vaativa sarja oli tarkkaan mitoitettu tietyille askelväleille, mikä tuotti hieman ongelmia. Cobra tuli usein liian kovalla vauhdilla tai pukitteli kiukuissaan ja sotkeutui jalkoihinsa. Muutama hillitympi tehtävä sileällä sai herkän orin taas heräämään avuille ja homma alkoi sujua. Kun koko rata meni kerralla molempiin suuntiin hallitusti, kehotin lopettamaan. “Nyt on tilanne jota ei kannata enää turhaan ravistella. Kiitä ja lopeta, kun meni hyvin!” tokaisin ja aloin siivota esteitä sivummalle.

Loppuraveissa Cobra näytti taas kevyeltä kuin perhonen ja liiteli kauniissa - ehkä hieman korkeassakin - muodossa pitkin maneesin pieliä. Parivaljakon työskentely näytti taas hienolta ja herkältä. Käynnissä ori venyi kauniisti alas ja pärskähti kovaan ääneen, kuin ilmoittaakseen, että kai tämä nyt jo oli tässä.

Virtuaalihevonen / a Sim-game horse